דו"ח סיור מהתעלה סביב ה'רמה' ביום החמישי לחפירה (30/8/07)

 

ביום ה', יט' אלול, 30/8/07, ערכתי סיור נוסף לאורך התעלה בהר יחד עם הארכיאולוגים ד"ר אילת מזר ויפתח שלו. תחילה נוכחנו לראות שהתעלה כבר הגיעה עד למסגד אל-אקצה, כך שאורכה הכולל עומד כבר על כ-500 מ'! (ראה מפה)

 

 

במקום שבו התעלה הסתיימה בביקורינו הקודם, בפינה הדרום-מזרחית של הטרסה מדרום ל'רמה', היא עושה תפנית כלפי דרום וממשיכה דרומה עד לקו הצפוני של חזית מסגד אל-אקצה. שם היא פונה שוב כלפי מערב אל עבר המסגד (איור 1).

איור 1: המקטע הדרומי של התעלה

 

  באותו מקטע דרומי שבו התעלה מגיעה למסגד, באמצע התעלה, כ-20 מ' מהמסגד, נחשף במקום ריצוף קדום בעומק של כ-50 ס"מ (איור 2). בחתך הצפוני של התעלה מעל לריצוף נראית שכבה דקה עם מרקם בהיר, שככל הנראה, מייצגת מצבור עפר כלשהו שישב על הקיר.

  נראה שריצוף זה ניצל הודות לפיקוח הארכיאולוגי במקום. לא ברור כיצד הפיקוח הארכיאולוגי במקום התייחס למצבור שיש על הקיר, והאם הוא כלל נבחן. יתכן שחלק מהריצוף ניזוק מהדחפור לפני שהעבודה במקום נעצרה, אך ריצוף זה הוא מסוג הפריטים הארכיטקטוניים שניתן להציל אותם באמצעות פיקוח ארכיאולוגי על עבודה של כלי מכני כבד, אך על-מנת לתארכם חייבים לבצע חפירה ארכיאולוגית מדוקדקת – דבר אשר לא נעשה במקרה זה. לעומת זאת, הקיר שהוזכר בדו"ח הקודם, הינו מסוג הפריטים שניתן להבחין בהם בעוד מועד רק באמצעות חפירה מדוקדקת העושה שימוש בחתכים נקיים ואיסוף ממצאים.

איור 2: שרידי ריצוף שנראו במקטע הדרומי של התעלה

 

  במקטע הדרומי ביותר של התעלה המזרחית נראו בחתך במספר מקומות אבני בניה (ביניהם גם גזית) שבלטו אל תוך התעלה. יתכן שאבנים אלו מייצגים גם הם שרידים של קירות שעברו במקום ונחתכו על-ידי הדחפור (איור 3). בחלקה הצפוני של תעלה זו, נראו מקומות שבהם הדחפור התקשה להעמיק, ויתכן שבמקום נחשף סלע האם (איור 4).

 

איור ': שריד קיר של אבני גזית המבצבץ בחתך המזרחי של התעלה

 

איור ': אבן בניה גדולה שנראית בחתך המערבי של התעלה

איור 4: קטע בחלק הדרומי ביותר של המקטע המזרחי של התעלה בו הדחפור לא הצליח להעמיק בשל התקלותו בסלע האם.

 

  לאחר מכן, המשכנו במקטע המזרחי של התעלה כלפי צפון לעבר שריד הקיר שנראה ביום הקודם. בחנו אותו ומחדש והגענו למסקנה שישנה סבירות גבוהה שאכן מדובר בשריד של קיר קדום. כמו כן, נראה שמיקום הקיר המדוייק הוא כ-10 מ' מדרום למדרגות המזרחיות של הרמה. מצפון לקיר זיהינו אבן בניה עם סימני סיתות מסרק של תקופת בית שני  (איור 6). בצדה האחד קיים שקע מזווה ובקצהו תעלה קטנה וקעורה. בדופן של האבן קיים גילוף היכול להצביע על כך שהאבן היתה אבן סף או כרכוב של מבנה ארכיטקטוני כלשהו. סגנון זה אינו מוכר משום מקום אחר, למרות שניתן בודאות לזהות את הפריט עם תקופת הבית השני. יתכן שהאבן עברה עיבוד משני.

 

 

 

איור 6: אבן בניה מגולפת שנתגלה בשפכי העפר בשולי התעלה