התוכנית: להביא מים קדושים ממכה להר הבית

מאת נדב שרגאי

 

דתות / האם מנהיג הפלג הצפוני של התנועה האיסלאמית מנסה לשדרג את מעמדו ואת מעמד הר הבית?

 

 

אחד מבורות המים בהר הבית, לפני כחודש

ה"זמזם" הוא מעיין הסמוך למתחם הכעבה במכה, והשתייה ממימיו הקדושים היא חלק ממצוות החאג' (העלייה לרגל). עתה מתכוון השייח ראאד סאלח, מנהיג הפלג הצפוני של התנועה האיסלאמית בישראל, לייבא להר הבית את מי מעיין הזמזם, במסגרת מבצע של התנועה האיסלאמית לחשיפה וניקוי של בורות המים בהר הבית. ייתכן שהכוונה היא להניח לבורות להתמלא במי גשמים, ולמהול אותם במעט מים מהמעיין הקדוש.

על התוכנית להביא להר הבית את מי הזמזם סיפר בראשונה לפני כחודשיים השייח סאלח עצמו,

במהלך אירוע צדקה של ארגונו. סאלח, לשעבר ראש עיריית אום אל-פחם וכיום ראש ארגון "בדק הבית של קודשי האיסלאם", ניסה לעניין בתוכניתו גם את סעודיה וירדן, שלא גילו התלהבות.

הסכם השלום בין ישראל לירדן קבע כי ירדן היא זו שתזכה במעמד הבכיר והמועדף בהר הבית, כאשר ייכונו שם הסדרי קבע. הן ירדן והן סעודיה מוסיפות לתרום לפרויקטים שונים בהר. התחזקות מעמדה של התנועה האיסלאמית הישראלית כגורם דומיננטי בהר הבית, נתפשת כתחרות על ההגמוניה העתידית במקום.

סאלח עצמו, וגם סגנו, שייח כאמל חטיב, מסרבים להתייחס לעניין. ואולם דוברם, האשם עבדל רחמן, מאשר כי סעודיה וירדן מערימות קשיים על התוכנית, ולכן קשה כרגע להוציאה אל הפועל. גם ח"כ עבד אל מאלכ דהמשה (רע"מ), שהשתתף בשבוע שעבר בדיון שקיימה ועדת החינוך של הכנסת בסוגיית הרס העתיקות בהר הבית, אישר את דבר התוכנית, אך באותה נשימה הבהיר שמדובר כרגע ב"דברים באוויר".

הד"ר מרדכי קידר, מומחה לאיסלאם מודרני מאוניברסיטת בר אילן, אומר כי אם יעלה בידי השייח סאלח לבצע את תוכניתו, הוא עשוי לרכוש לעצמו מעמד של "סאקי" (מי שמשקה את העולים לרגל במים קדושים) ו"סאדן" (שמש). מדובר בתפקידים השמורים לצאצאי הנביא מוחמד באתר העלייה לרגל במכה. קידר אומר כי מעבר לשדרוג מעמדו של השייח ושל הר הבית, יש לתוכנית זו משמעות כספית אדירה.

"כפי שבעבר שווקו מים ואוויר מארץ ישראל", אמר קידר, "כך יוכלו גם אנשי התנועה האיסלאמית לשווק את המים הקדושים מהר הבית בכל רחבי העולם המוסלמי - ולהכניס לקופות 'בדק הבית של קודשי האיסלאם', ואולי גם לקרנות התנועה האיסלאמית, הון רב, שיגביר את השפעת הגופים הללו".

קידר אינו פוסל את האפשרות שהשייח סאלח מבקש להכריז על עצמו כ"שמש" וכ"משקה" של אל אקצה. "אם הדבר יקרה, תהיה בכך משום קריאת תיגר על המעמד של השמשים והמשקים המסורתיים בסעודיה", הוא סבור.

גורמי הערכה בישראל, העוקבים אחר הנעשה בהר הבית, אומרים שהיה אפשר להתייחס אל התוכנית של סאלח ב"סלחנות", אלמלא שינתה התנועה האיסלאמית באופן משמעותי את פניו של הר הבית בשנים האחרונות: בשנים 1996-1995 ניצחו אנשי התנועה על מבצע שיפוץ אורוות שלמה, בפינה הדרום-מזרחית של הר הבית. החלל התת-קרקעי של האורוות הפך למסגד ענק.

תחילה הוצג הדבר כהכשרת המקום לצורך מחסה בימי הגשמים, ואולם, עם פריצת הפתח הצפוני של מנהרת החשמונאים, בספטמבר 1996, התברר כי באורוות שלמה מוכשר מסגד, שישראל אישרה את פתיחתו רק בדיעבד. גם את הכשרת החללים של אל-אקצה הקדומה (שמתחת למסגד) יזמו השייח סאלח ותנועתו, וכיום משמש האתר כמקום תפילה ולימוד למוסלמים. פעילות התנועה לוותה בהרס עתיקות וריצוף שטחים נכבדים בהר הבית.