ערוץ 7 - רשת תקשורת ישראלית
www.a7.org

 שלח למדפסת


"התמוטטות הקיר - צלצול אזהרה"

במתחם הר הבית התמוטט שלשום קיר "מודרני" השייך למוזיאון האסלם. ד"ר אילת מזר, ארכיאולוגית וחברה בוועד למניעת הרס העתיקות, אומרת בראיון לתכנית "חופש השידור" של ערוץ 7 כי ההתמוטטות קשורה לעבודות בינוי שמבצע הוואקף במשך שנים רבות ללא כל פיקוח של רשויות הבינוי והתכנון או של רשות העתיקות.

איש אינו דואג לשימורו של המתחם העתיק, איש לא ערך מיפוי או סקר, שחזור או חיזוק של החללים בתוך המתחם שמעליהם נמצאים המסגדים. לדבריה, בתחילת המאה שופצו המסגדים בעקבות רעידות אדמה, אך לא כן החללים.

התמוטטות כמו זו, אומרת מזר, מעוררת חלחלה, וזאת לנוכח המחשבה מה עלול לקרות בשנים הבאות כאשר עשרות אלפי אנשים פוקדים את המתחם, משאיות וטרקטורים עורכים פעולות בינוי, וכל זאת מעל חללים אלה, שאיש אינו בוחן את מצבם.

התמוטטות הקיר כמוה כצלצול בפעמון אזהרה, אומרת מזר. יש לתת את הדעת למצב שבו יותר ממאה אלף ישהו מעל לחללים.

מזר מציינת כי ראש הממשלה הוא המחליט היחידי לגבי הר הבית, וכי אם יימשך המצב שבו כלל אין פיקוח במתחם, אם חלילה יתרחש אסון האצבע המאשימה בארץ ובעולם כולו תופנה לעבר ישראל.
לדבריה, השר לביטחון הפנים דחף ללא לאות לפתוח את ההר בפני יהודים, אך מדובר רק ב"בראשית" של העניין, ועתה יש להפעיל לחץ כדי שרשויות הפיקוח יעשו את המוטל עליהם.

לכך, היא אומרת, צריכה גם התקשורת, שלה יש כוח משל עצמה והיא שותפה לחיים הציבוריים במדינה, להירתם.

עוד מציינת מזר כי במשך כמה שנים מתבצעות בהר הבית עבירות פליליות בעליל, אך איש אינו נותן את הדין על כך. הוועד הציבורי פנה לבית המשפט העליון להורות לראש הממשלה להחיל את החוק על הר הבית, אומרת מזר, ומוסיפה כי החוק קובע איך לשמר עתיקות, וגם כי יש להפעיל מהנדסים, שתפקידם יהיה לדאוג לשימור ולתכנון. כל אלו אינם נעשים, והתקשורת מעדיפה כבר שנים שלא לגעת בכך, היא אומרת. עתה, כשהר הבית פתוח, ואפשר לבקר בו ולהיווכח במתרחש, יש לבוא לראש הממשלה ולדרוש ממנו להתחיל לפעול לפי חזון ביחס להר הבית.

מזר אומרת כי אין טעם להמשיך רק ב"כיבוי שריפות", וכי בדרך כלל ה"שריפות" תמיד נזקפות לחובתה של ישראל.